Tankar inför Uppsala Domkyrka till Trondheims Domkyrka på Mountainbike.

En pilgrimsresa på cykel mellan Skandinaviens två stora domkyrkor. En fysisk, psykisk, historisk och andlig tur genom kulturlandskap där människor har färdats i mer än tusen år.

Tanken är att cykla från Uppsala domkyrkas högmässa söndagen 28 augusti till söndagens högmässa i Trondheim domkyrka söndagen 4 september 2011. En tur över 7 dygn och ca 80 – 90 mil montainbikecykling. Jag ska följa pilgrimsleder, gamla forbondevägar och andra stigar där de jämtländska forbönderna färdas till Mälardalen och till Tröndelag i mer än tusen år.

Jag försöker få till en längre lång tur varje sensommar/höst som en utmaning och även se hur man ligger till fysiskt efter sommarens hårdträning inför den stundande vinter och skidsäsongen. Hösten 2010 gjorde jag 40 toppar under 7 dygn 310 km till fots, 75 km cykling, 1450 km bil och ca 20 000 höjdmeter. På 8 dygnet sprang jag en motbacke löptävling Ottfjället upp? 700 höjdmeter över 6 km. Resultatmässigt gick det sådär. Ett riktigt fysiskt test kallar jag det. På mountainbike är jag delvis ny så detta känns verkligen som en utmaning då jag inte riktigt har koll på läget helt. Jag cyklade väldigt mycket i min ungdom men under sista året av gymnasiet sålde jag cykeln min och har de senaste 8 åren cyklat ett tiotals gånger totalt. Sommaren 2011 köpte jag en ny mountainbike och har cyklat lite grann mellan bergen och alla annan träning. Cykeln jag kommer köra på är en robust men lätt framdämpad mountainbike från www.allebike.se.

Vägen mellan Uppsala och Trondheim kommer ske enligt följande.

Uppsala domkyrka – Österbybruk: via småväger.
Österbybruk – Gävle: via Upplandsleden och Gästrikeleden.
Gävle – Trödje: småvägar
Trödje – Skog: en nymärkt pilgrimsled som ansluter till Helgonleden.
Skog – Kårböle: Helgonleden mestadels via Ljusnans dalgång. Förbi Bollnäs, Undersvik, Järvsö, Färila.
Kårböle – Klövsjö: Kårböleleden via Ytterhogdal och Överhogdal.
Klövsjö – Höglekardalen: Går via småvägar över Börtnan och Glen. Sen fjälled över till Höglekardalen.
Höglekardalen – Ljungdalen: Fjälled via Anaris, Isjödalen, Vallbo, Vålådalen, Vålåstugorna.
Ljungdalen – Stugudal i Norge: Pilgrimsleden Jämt-Norgeleden eller fjälled via Helags och sen söderut och vidare på Jämt-Norgeleden.
Stugudal – Trondheim domkyrka: Romboleden och Jämt-Norgeleden har samma sträckning över Ås, Gressli, Selbu, Vikhammar och Ranheim.

För mer info: www.pilgrim.nu/leder.htm#norr
www.pilgrim.nu/Nordiska_pilgrimsleder.htm