Syltraversen Old Speed Record Summer 2013

Hur umgås man bäst när man får besök? Kristoffer Kumar Lidvall våran vän numera boende i Göteborg är uppe några dagar i Jämtland. Så jag Mattias Skantz och Lasse Collin tog en sväng i sylarnaområdet och fick kvalitetstid och en fin espresso. En klassisk alpin travers som är gjord mången gånger och att starta och sluta i Storulvån är det självklara valet men många tar flera dagar på sig. Det har snackats lite om rekord osv men hur viktigt är det jämfört med kvalitetstid och kaffe? Johan Rambrant har gjort den under 8 timmar från Storulvån och hela traversen och tillbaka. Bengt Eveby och någon kompis har gjort den runt 7:30 men då utan Lillsylen vilket enligt klätterkretsar inte riktigt är hela traversen men likväl en sjukt bra tid. 

Vi lämna Storulvån på rätt pigga ben och sprang lungt upp till Sylarna sen upp på travseren och hade bra samtal om livet och sånt man pratar om när man inte setts på halvåret! Efter firningen och passeringen på Storsolas 1728m topp var det inte bara dimma utan även snöblandat regn vilket gav rätt hala och blöta stenar. Vi halka och och snubbla några gånger men vi tog det rätt försiktigt. Utför Lillsylen var det riktigt halt så inget supertempo. På Sylstationen tog vi 10 minuters kaffestop med en riktigt fin espresso. Sen hem igen och i de sista backarna gjorde Fjällmaraton Bydalsfjällen (49 km 2800 höjdmeter som jag sprang 5 dagar tidigare) påmind i mina knän… 

Syltraversen är Storulvån – Sylarnas Fjällstation – Upp på Tempelpinacklarna – Storsola 1728 topp – Riksgränsröset 1711 via kammen in i Norge pkt 1528 – Norska toppen Sylan 1562 – efter kammen till Storsylens topp 1762 och självklart upp via de så kallade ”sylhammaren” – vidare upp på Lillsylen 1702 – Sylarnas fjällstation – tillbaka till Storulvån.

Längd: 48 km
Stigning: 1950 – 2000 höjdmeter
Tid: 7:28
Rolighetsfaktor: 5 av 5
Sällskap 5 av 5
Kaffet: 5 av 5
Snöfallet: 4 av 5. Dåligt för snabba tider men gott inombords att vintern är bakom knuten.

Se utflykten på movecount här.

På Storsola 1728
Kammen upp från norska toppen Sylan 1562
Storsylen 1762
Snö på Lillsylen 1702