Sörmlandsleden 746 km Speed Record MTB

Sörmlandsleden är 100 mil med alla anslutningsleder och runslingor. Etapp 1 – 62 är ca 63 mil men då den börjar i Björkhagen Stockholm och skulle i så fall sluta i Lida vilket inte blir en rundtur. Så Sörmlandsleden runt måste vara från Björkhagen Stockholm tillbaka till Björkhagen och det blir dryga 70 mil.

Tankar inför

Hela Sörmlandsleden ska ta ca 30 dagar att vandra i normaltakt. Läste om några som vandra hela på 14 dagar och eventuellt någonstans om någon som gjort det på 12 dagar (osäkra uppgifter). Då tänker Mattias att jag cyklar den på 7 dagar. Allvarligt hur svårt kan det vara? Med all erfarenhet jag har om långturer med fart på skidor, löpning och mountainbike i fjällen så kan den väl inte vara så tufft? Sörmland kan ju omöjligt vara som att cykla i fjällen och det har ju jag gjort sedan barnsben! Jag kanske kan göra den på 6 dagar. Men redan dag 2 inser jag att den är tuffare än vad jag tänkt. Visst finns det snabba partier men de tuffa och svårcyklade partierna drar ut på tiden och jag inser att det behövs 7 dygn och kanske t o m 8 dygn. 

Visst är Sörmlandsleden tuff och den eftersträvar hela tiden Vildmark. Sörmlandsleden rundar nästan alltid och går förbi städer och samhällen. I fjällen och Norrland drar man leder och vägar via all tänkbar bebyggelse men icke här. Kul! Mer vildmark än vad jag trodde och leden gick verkligen över varje bergsknalle till berg vilket såklart var roligt och förbi massor av vackra vildmarkssjöar. 

Siffror mm:

 • 745,9 km
 • 10 650 höjdmeter
 • 101:14 aktiva timmar eller 6 dygn 11 tim 14 min.
 • 106,56 km i snitt per dag
 • 14:14  aktiva timmar i snitt per dag
 • 1 521 höjdmeter i snitt per dag
 • 1 förkrymp älg, 0 vildsvin, x-antal rådjur, 1 mountainbike cyklist, 5 tyskar, 2 holländare och 12 från friluftsfrämjandet och lite löst folk.
 • 2 gånger cykla jag genom Tyresö Nationalpark där man inte får cykla efter Sörmlandsleden. Men precis i utkanten av Världsarvet Laponia (sammanhängande nationalparker och reservat i Norrland) är det okej att prospektera och ev öppna en Gruva i direkt anslutning till Världsarvet!! Skärpning Svea Rike. Sörmland är i jämförelse ”Inavlade djur i en inhägnad park” med verkligheten.
 • 1 natt i en trappuppgång. 2 nätter på vandrarhem. 1 natt ute på en altan. 2 nätter hos snälla främmande hem.
 • Utrustningstabben var Ullstrumporna som inte klara av den främmande vegetationen.
 • Planeringstabben var att jag inte kollat så noga var leden gick utan jag räkna med fler matställen efter leden. Då jag inte hade med mig någon mat blev det långa pass mellan matstoppen ibland. Leden passera helt enkelt för lite samhällen för att lite på att köpa mat längs leden.
 • Chocken! Vatten. Mor lärde mig att inte bada och dricka vatten i södra Sverige. Då sommaren 2013 var torr i södern var nästan alla kallkällor uttorkade och sunkiga. Så jag fick knacka på i gårdar och fråga i hus jag passera efter vatten. Men gick tom på vätska alldeles för ofta. Är ju van med Norrland och Fjällen där vatten finns överallt och i överflöd!

Dag för dag

 • Tis 3/9 Björkhagen – Svalsätter (Järna) 106 km 1700 höjdmeter 12:49 tim 7,8 km/h. Lättcyklade snabba stigar med kortare partier med teknisk cykling. Matstopp i Handen och Södertälje. Sov i en trappuppgång.
 • Ons 4/9 Svalsätter (Järna) – Malmköping 118 km 1648 höjdmeter 15:30 tim 7,6 km/h. Långa partier med teknisk och stökig till nästan ocykelbara sträckor. På slutet mer snabba stigar. Efter frukosten i Järna ingen mat förrän Pizza i Malmköping så 14:30 tim på Vitargo och choklad. Sov på Bed and Breakfast.
 • To 5/9 Malmköping – Katrineholm 99,8 km 1381 höjdmeter 13:38 tim 7,3 km/h. Bra mountainbike cykling men jobbig. Kortare partier med stökig och teknisk cykling. Lång lunch i Hälleforsnäs hos Karin och Bo. Mc Donalds i Katrineholm. Sov på STF vandrarhem på Djulö Katrineholm.
 • Fre 6/9 Katrineholm – Bilkärr vid Vrångsjön (söder om Ålberga å norr om Kvarsebo) 101 km 1316 höjdmeter 13:39 tim 7,5 km/h. Bästa och roligaste mountainbikecyklingen Katrineholm – Stavsjö. Efter Stavsjö på Etapp 33 var det 1 km som inte gick cykla alls efter Bråviken. Såg ut att vara rolig löpning med där drog, släpade och bar jag min cykel. Matstopp i Stavsjö. Sov hos en supersnäll mans gäststuga i skogen. Tack om du läser detta !!!
 • Lö 7/9  Bilkärr vid Vrångsjön (söder om Ålberga å norr om Kvarsebo) – Nyköping 80,2 km 1160 höjdmeter 13:02 tim 6,0 km/h. Mycket partier som var svårcyklat blandat med väldigt svårcyklat speciellt efter kuststräckan. Sista etapperna från Tunaberg till Nyköping var snabba fina stigar. Matstopp Nävekvarn och mat med mig i ryggsäcken. Skulle sova hos bekanta i Nyköping, de var inte hemma. Somna på deras stenbro och vakna kl 24 av att jag frös. La mig på en solstolsmadrass på altanen och kl 03 fortsatte jag min färd.
 • Sö 8/9 Nyköping – Mörkö 132,9 km 1410 höjdmeter 17:30 tim 7,6 km/h. Längsta dagen med några snabba stigar i början sen vid Nynäs svårcyklat med tekniska och stökiga sträckor. Efter etapp 53 blev det snabba fina stigar till Mörkö. Efter Trosa var det blötaste partierna på hela Sörmlandsleden över åkrar. Matstopp i Tystberga och Trosa. Sov hos en snäll man på Mörkö i hans uthus på en madrass.
 • Mån 9/9 Mörkö – Björkhagen 108 km 2035 höjdmeter 15:06 tim 7,1 km/h. Mestadels snabba fina stigar med kortare tekniska partier. Starta tidigt och visste att jag behövde 8 timmar från Lida tillbaka till Björkhagen för att hinna innan mörkret. Turens enda bad skedde i Tyresö nationalpark. Hade sällskap av 2 kompisar de sista 2 etapperna. Mat medhavd och i Handen. Sov i Hammarby Höjden efter bastu, öl, god mat….

Tack till: Patrik Nordin på Dynafit för kläder och utrustning. Allebike och Velo Rapide för att ni hjälper mig att hålla min MTB vid liv trots de hårda påfrestningarna den får utstå! Bikeray för pannlampa så jag slipper vila när mörkret kommer. Nordmark Adventures för karthållarna. Andreas, Henrik, Mattias och Christin för mat och husrum. Jämtlands landskap för att jag fick växa upp här och Gud för du skapade mig och naturen!

//Mattias Skantz 

Bråviken
Mycket svårcyklade partier av skogsaverkning etc..
Försiktigt….
Mat och utrustningsdepå i Kolmården. Tack till Henrik och hans dotter.
Typiskt Sörmlandsstig.
Följ rygg var trygg
Härligt svåra branta backar upp och ner där leden följer Bråviken.
Mumma till stig
Snabba klipphällstigar
Lite extralaps
Bara att ta i och veva
Försvann stigen eller är den bara oröjd?
Nöjd men framförallt trött tillbaka vid målet samt starten.